lasagne

En ljuvlig LCHF-rätt som smakar minst lika bra som lasagne gjord på traditionellt vis.

Börja med att tillaga lasagneplattorna. 
Recept för 4-6 personer 
Lasagneplattor med parmesan á la
 @vegetarianlowcarb

Sätt ugnen på 150 grader
Vispa ihop
4 ägg
150 g färskost (vi använder naturel färskost från Arla, fetthalt 25%) Tillsätt
2 msk vispgrädde
1 msk fiberhusk
50 g riven parmesan

Salt efter behag 
Vispa ihop med elvisp och bred ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper. Lägg över ytterligare ett bakplåtspapper över smeten och låt det vara kvar under hela gräddningstiden, ca 15 minuter. Ta ut och låt svalna. Skär ut plattor med en vass kniv eller en pizzaskärare. Nu är det dags för nästa moment; den gräddiga köttfärssåsen. 

Gräddig köttfärssås
1 finhackad gul lök
2 skivade vitlöksklyftor 
Smör och rapsolja att steka i 
500 gram nötfärs
2 burkar hela, skalade tomater
2 msk koncentrerad kalvfond 
1 msk paprikapulver 
1 krm cayennepeppar 
1 riven vitlöksklyfta 
1 dl ovispad vispgrädde 
Salt och nymalen svartpeppar efter behag 

Ostsås 
Koka upp
1 dl Smetana (syrad grädde, 42%)
1 dl Creame Fraiche (34%)
1 dl grädde (40%) Ta av från värmen och tillsätt 
100 g riven gräddost (38%) Salt och vitpeppar efter behag. 

För gratinering 
Riven ost (vi använder oftast Herrgårdsost)
Skivad mozzarella 

Höj ugnsvärmen till 225 grader (varmluft 205 grader). Smörj en ugnsfast form med smör. Varva efter behag ostsås, köttfärssås och lasagneplattor. Låt det översta lagret bestå av ostsås och riven ost och eventuellt mozzarella. 
Gratinera i ca 20 minuter till dess att osten har fått en fin färg. Låt stå en liten stund innan det är dags att äta lasagnen. Det här är en rätt som blir ännu godare och "snyggare" dagen efter.