VÖRTBRÖD

Vispa 
4 ägg 
2 dl Smetana (syrad grädde, 42% fetthalt. Går att ersätta med Cream Fraiche) 
Ställ undan buken. 

Hacka 1 dl hasselnötter och 1 dl pekannötter. 
Ta fram en ny bunke och häll i de hackade nötterna. 

Tillsätt  
2 dl mandelmjöl
2 dl hasselnötsmjöl
1 dl hela linfrön
1 dl chiafrön
1 dl sesamfrön
2 msk fiberhusk
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
Tillsätt vörtkryddorna: 0,5 tsk mald nejlika, 1 tsk mald ingefära och 1 tsk malda pomeransskal. 

Blanda ihop innehållet i de båda skålarna. Placera ett bakplåtspapper i en avlång brödform. Klicka ut smeten i formen och tryck ner några hela kryddnejlikor i den ogräddade limpan och strössla över någon tesked fänkål. Grädda i den nedre delen av ugnen i 180 graders ugnsvärme i ca 40 minuter. Låt limpan svala, skiva upp och frys in. Njut av ett riktigt läckert, smakrikt och mättande bröd med julens smaker.